DENİZ 11 GÜNDE TEMİZLENDİ

Gemlik’te Kurulu bulunan Roda Limancılık

Gemlik’te Kurulu bulunan Roda Limancılık

Gemlik’te Kurulu bulunan Roda Limancılık




 


   Gemlik’te Kurulu bulunan Roda Limancılık Şirketinde 10 Ekim’i 11 Ekim’e bağlayan gece yarısı meydana gelen çevre felaketi, şirket yetkililerinin titiz çalışması sonucu 11 günde temizlenerek yerini masmavi denize bıraktı. Gemilerden alınan sintinelerin toplandığı tanklardan birinde meydana gelen valf patlaması sonucu Roda Yetkililerine göre 11 ton, Çevre Bakanlığı Müsteşarlığı açıklamalarına göre de 30 ton gemi atığı sintine denize yayılmıştı. Atıklardan en çok zarar gören ise Turistik bir köy olan Narlı sahilleri olmuştu. Çevre Bakanlığına bağlı teknik ve uzman ekipler anında olaya müdahale etmiş ve 50 kişilik ekip deniz temizleme ve teknik önlemler konusunda gece gündüz çalışmıştı.

   Gemlik Belediye Başkanlığının da yakından takip ettiği temizleme çalışmaları tamamlanınca Roda Yetkilileri, Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz ile birlikte Narlı Köyü İskelesinde bir basın açıklaması yaptılar. Burada limanı ve Marinayı gezen Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz ve Roda Genel Müdürü Ali Açıl, çevre felaketine neden olabilecek kazanın izlerinin tamamen silindiğini söylediler.

   Narlı Köyü Muhtarı Salim Özdemir’in de katıldığı basın toplantısında konuşan Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, Roda Yetkililerine titiz çalışmalarından dolayı, Narlı Köyü halkına da gösterdikleri sabır ve yardımlarından dolayı teşekkür etti. Çevre Bakanlığına bağlı dünyaca ünlü uzman bir firmanın Roda Yetkililerince olayın gerçekleşmesinin hemen ardından ilçeye davet edildiğini hatırlatan Refik Yılmaz, yaklaşık 10 gün içinde kazanın tüm izlerinin silinmesinin sevincini yaşadıklarını kaydetti. AB normlarının sadece ticaret ve siyasette değil, sanayi ve limancılık sektöründe de geçerli olduğunun altını çizen Refik Yılmaz, “Kirleten Temizler” sözünün bu çevre kazası sonrasında da geçerli olduğunu ve çalışmaların tüm giderlerinin Roda Limancılık Şirketi tarafından karşılandığını açıkladı.

    Bir daha böyle önlemlerin yaşanmaması için denetimlerin ve teknik güvenlik çalışmalarının artırılmasından yana olduklarını vurgulayan Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, bundan sonra sintine atıklarının da daha iyi muhafaza edilip, bertaraf tesislerine de daha güvenle götürülmesi gerektiğine dikkat çekti.

   Roda Limancılık Genel Müdürü Ali Açıl’da konuşmasında, firma ve sektöre bakış açısından içlerinde deniz aşkı bulunduğunu ifade ederek, Narlı gibi Marmara’nın en güzel sahil köylerinden birisinin kısa sürede temizlenmesinin mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi. Kaza sonrasında firma olarak potansiyel suçlu anlamına gelmeyeceklerini belirten Ali Açıl, kazanın teknik incelemesinin sürdüğünü ancak bir valf üretim hatası sonrasında patlamanın gerçekleştiğine inandıklarını söyledi. ISO 9000 belgeli firmanın her türlü duyarlılığı ve titiz çalışmayı üstlendiğini de açıklayan Genel Müdür Ali Açıl, “Kesinlikle ihmal söz konusu değildir. İyileştirici tedbirlerimizi aldık. 10 gün içinde çevre kazasının izlerini tamamen sildik. Bu çalışmalarımız Türkiye ve Dünyadaki tüm limancılık ve sanayi kuruluşlarına da örnek olsun” dedi.

   Basın açıklamalarının ardından iki adet Ördek Refik Yılmaz ve Ali Açıl tarafından denize bırakıldı.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Top