Gemlikte Arsa Almak yada Satmak isteyenler
Gemlik büyüyen bir kent artık. İnsanlar yatırımlarını yaparken gemlikte arsa yada ileride imara açılma ihtimalı olan tarla almaya başladı. Günbegün büyüyen inşaatlar artık Gemlikte Arsa bulamaz hale geldi. Kat karşılığı arsa arayan müteahitler harıl harıl arsa aramaktadırlar. Böyle olunca haliyle Gemlikteki Arsaların değeride yükselmektedir. Gemlik halkına önerebileceğim şey şudurki arsanızı müteahide vermeden önce bir hukukçu ile ayrıntılı bir şekilde konuşmanız mağdur olmamanız için çok isabetli olacaktır. Arsanızı kat karşılı vermeden önce bilmeniz gereken hususlar vardır.
Bu konuda bizim özellikle size önerimiz ve sizin de bilmenizde çok faydalı olan şey şudur.
İlk evvela kendinize şunu sorun. “Ben müteahide peşinen hissemi vereceğim yoksa satışı vaad mı edeceğim? Müteahidin yapacağı binada ki bazı dairelerin satışını vaad mı edeceğim?
Hissemi vereceksin yoksa satış vaadimi?
Bana sorarsanız ben hisse vermem!
İllada hisseli satış yapacaksam ona düşen dairelerin satışını kısım kısım veririm. Minnacık bir hisse veririm mesela su basmanına kadar.Şu kata geldiği zaman bir hisse daha veririm. Müteahhit illada hisseyi istiyorsa verdiğim hisselerin üzerine İPOTEK KOYARIM!
İnşaatın her seviyesinde bu ipoteğin kaldırılması sözleşmesini yaparız ve anahtar tesliminde ipoteğin geri kalan kısmını kaldırırım. Bu şekilde mağdur olmamış olursunuz.
En sağlıklı olanı ise Hisseyi vermemek ve Satışı vaad etmektir. Bir kaç müteahitten birisi illaki kabul edecektir.
Şunu yapmayınız mesela. Hisseyi verip inşaat yapma vaadi sözleşmesi yapmayı kabul ederseniz mağdur olma durumunuz söz konusudur. Bu şekilde yapıpta Hisseleri alıp SIRRA KADEM BASAN mütehitler ve bir sürü mağdur olan arsa sahibi veya sahipleri mevcuttur.
İşte satış vaadi sözleşmesi yada ipotek koyma ile kendini sağlama aldıktan sonra müteahhit işini teslim ederken yapı kullanma izni dahil alındıktan sonra ipotekleri kaldırmak en sağlıklısıdır.
Bunları yapmadan önce kesinlikle müteahhitle birebir görüşüp anlaşmaya kalkmamalısınız. Bir emlak danışmanına gidir yardım almanız danışmana vereceğiniz masrafın yanında mağdur olmanız çok daha vahim sonuçlar doğuracaktır. Emlak danışmanınız size avukat desteği de sağlayacak ve nasıl bir anlaşma yapmanız gerektirği hususunda bilgilendirecektir.
Binanın %65-75 i yapıldığı zaman yargıtay temelin üzerine ileriye etkili feshi kabul ediyor. Yani müteahhidin yaptığı kısma düşen arsa payını müteahhide vermek lazım diyor.
Bunları yapmadan önce kesinlikle müteahhitle birebir görüşüp anlaşmaya kalkmamalısınız. Bir emlak danışmanına gidir yardım almanız danışmana vereceğiniz masrafın yanında mağdur olmanız çok daha vahim sonuçlar doğuracaktır. Emlak danışmanınız size avukat desteği de sağlayacak ve nasıl bir anlaşma yapmanız gerektirği hususunda bilgilendirecektir.
Binanın %65-75 i yapıldığı zaman yargıtay temelin üzerine ileriye etkili feshi kabul ediyor. Yani müteahhidin yaptığı kısma düşen arsa payını müteahhide vermek lazım diyor.
1069 M2 yer var. 15 hissedar burda. 15 Hissedar olduğumuz için bu arkadaşın birinin 20m2 yeri var. 20m2 yeri vermek istemiyoruz. burdaki 15 kişi mağdurmu kalacak yoksa buna ne gibi bi işlemler yapılması gerekecek?
- Peki yapmak istediğiniz şey nedir o diğer kişiler ne yapmak istiyorda engel oluyor?
+Binaya vermek istiyoruz.
- Yıkıp yeniden yaptırma yada arsada inşaat yaptırmak istiyorsunuz öylemi?
Burası kentsel dönüşüme tabii olmuş fakat veremiyoruz 20m2 olduğu için 1069 metreyi bağlayabilirmi?
Eğer kentsel dönüşüme giriyorsa beyefendinin ifadesi öyle yani karar alınmışsa burası yıkılacak diye. Zaten devlet 15 gnülük bir süre verecek onlar bu süre içinde kendileri yıkacak. Eğer yıkmıyorlarsa devlet yıkacak.Yıkıldıktan sonra arsa sahibi haline geldikten sonra 3te 2 nin sonunda zaten bir müteahhide vermeleri mümkündür. Hatta 3te 2 ile yıkmalarıda mümkündür. Eğer kentsel dönüşüm dışında kalan bir alandaysa ozaman herkesin ittifakı lazım,oy birliği lazım.
Heralde öyle değildir anladığım kadarıyla kentsel dönüşüm alanındadır. ozaman hem yıkım için 3te 2 yeterlidir hemde yıkıldıktan sonra bir müteahhidle anlaşma için 3te 2 yeterlidir.
1 Kişi eğer karşı çıkıyorsa bunun hiç önemi yok. Yasal unsurları taşıyan bir toplantı yapıp hissedarlarla o toplantı sonucunda en az 3te 2 çoğunluk ki 1 kişi diyorsunuz zaten 3te 2 çoğunluk sizde daha fazlası var hatta. Yıkılması sonrasındada müteahhitle anlaşma yapılması birleştirme ayrışma ne istiyorsanız hangi konuda ne karar almak istiyorsanız kentsel dönüşüm yasası diye bilinen yasa çerçevesinde 3te 2 çoğunlukla bunu yapabiliyorsunuz.ama mutlaka kentsel dönüşüm alanında olması lazım bu çözüm için. Yoksa herkesin o kişinin de rızası lazım.
Eğer kentsel dönüşüm çerçevesinde hareket etmek istiyorsanız
Eğer kentsel dönüşüm çerçevesinde hareket etmek istiyorsanız önce binanızla ilgili riskli yapı olduğuna dahil usülüne bir rapor alacaksınız. O rapordan sonra toplantı yapıp 3te 2 çoğunluk zaten elinizde gözüküyor. 1kişi diyorsunuz karşı çıkan. Ona rağmen kararı alırsınız o size uymak zorunda katılmazsa da devlet geliyor onun hissesini alıyor izali şudur önce hissedarlara teklif ediyor, hissedarlar almazsa ya kendine ya da belediyeye ya da tokiye devrediyor. O da sizin hissedarınız oluyor. Toki ile ortak olursunuz. Bu da bir şekilde çözülür.
Yargıtayın bu kararlarına da bakarsanız o şey pek faydalı olmaz. Yani bana sorarsanız sözleşmeye aykırılık burda söz konusu. Ama bina yasal ise bina yasal değilse zaten bunun kabul zorunluluğu hiç yok.Bina yasal değilse bunu yıktırabilirim ben.
Müteahhit seçerken dikkat ediniz!
Müteahhide veriyorlar müteahhitte sözleşmede ben imara,projeye uygun yer yapacağım diyor. Bir bakıyorsunuz müteahhid tabandan aşmış,katta aşmış,büyüklükte aşmış,kendine bodrum katı katmış bi şekilde size diyorki gel. Şimdi sana teslim edeceğim burayı. Teslim almak zorundamıyız.
Hayır. Yani orda teslim almak zorunda değiliz. Zaten bina yıkıma mahkum ve belediyenin orayı yıkması lazım. Yani orayı ben teslim almam ve oranın yıkılması için uğraşacağım.
Peki hocam yıkımla uğraşmasa da seyircilerimiz şunu talep edebilirlermi ; Projeye ve sözleşmeye aykırı hareket ederek iskanı alınamayacak bir yapıyı bana al işte bu senin hakkındır diyerek teslim etmesi karşısında hadi ben geçeyim oturayım hadi o haliylede satayım. Ama iskanı olmayan bir binanın zaten değer karşılığı da düşük oluyor yani yıkılma tehlikesi var bi kere. Bu aradaki bedel farkını da hani yıkılmasın ama o bedel farkını ben gidiyim şu müteahhitten alıyım diyebilirmiyiz?
Şimdi efendim bu ayıplı bir ifa zaten. Ayıplı ifa ile ilgili bir takım hükümler var. Mesela bedel indirimi isteyebilir. Eğer kabul edecekse bedel indirimi isteyebilir. Gene ayıp bir ifade sözleşmeden dönebilir. Sözleşmeden döner ve müdahale edilmedi davasıyla yıktırır mahkeme kararıyla. Eğer onarım mümkünse fazla masraf gerektirmiyorsa yani onarımı da nedir ; yasaya uygun hale getirme imkanı varsa bunu isteyebilir. Şimdi imar mevzuatına göre hiç yasal hale getirme imkanı yoksa o zaman onu isteyemeyecektir.
Diyelimki bir şekilde ayıplı üretim nedeniyle mal sahibi bu sözleşmeyi feshetmek ya da bu sözleşmeden dönmek istiyor. Bunun bir şartı varmı genelde onu görüyoruz yani kanun şöyle bir prosedür uygulamak zorundasın diyip bir şekil belirlemişmi dönmede ya da fesih beyanında?
Hayır, hiçbir şekle tabii değil. Yani Bu telefonla da olabilir, sözlü de olabilir fakat ispat açısından güçlük çıkabilir. İspat açısından kolaylık sağlansın sağlansın diye de yazılı yapmakta fayda vardır
0 yorum:
Yorum Gönder