TOPLUMSAL UZLAŞI İMZAYA AÇILDI
Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, 86 bin 324 olan ilçe nüfusunun 64 bin 442’sinin riskli bölgede yaşadığına dikkat çekerek, 10 bin 585 binadan 8 bin 749’ununun alüvyon ve riskli zemin üzerinde bulunduğunu vurguladı. Gemlik’e özel yasa için çalışmaları hızlandıran Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, sadece fay hattı üzerinde 259 binanın bulunduğu ilçede bu binalar üzerinde 5 bine yakın insanın oturduğunu anlattı. Gemlik’te bulunan Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri, Sendikalar, Odalar, Dernekler ve Muhtarları Bursa Büyükşehir Belediyesi Atatepe Sosyal Tesislerinde ağırlayan Refik Yılmaz, 1000 hektarlık bir alana ihtiyaç olduğu yönündeki açıklamalarını tekrarlayarak, Gemlik’in sağlam zeminli ve daha güvenli bölgelere taşınması için hazırlanan “Toplumsal Uzlaşı” metnini imzaya açtı. Gemlik’teki sivil toplum örgütlerinden büyük destek alan Belediye Başkanı Refik Yılmaz, siyasi partileri ve vatandaşları da kapsayacak imza kampanyasını T.B.M.M’ne taşıyacaklarını söyledi.TOPLUMSAL UZLAŞI İMZAYA AÇILDI |
Slayt gösterimle ilçenin yapı stokunu ve riskli bölgeleri çarpıcı biçimde masaya yatıran Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, TBMM Tarım Komisyonu üyelerinin ilçe ziyaretinin ardından geçtiğimiz hafta Ankara’ya gittiğini belirterek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve birçok milletvekiliyle konuyu bir kez daha Ankara gündeminde tutmayı başardıklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Bursa gezisi sırasında da ilçenin depremsel içerikli dosyasını ilettiklerini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın direktifleri sonrasında da konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e de bildirdiklerini kaydeden Refik Yılmaz, bir kez daha “Depremin Siyaseti Olmaz” diye konuştu.
Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Zeytin Koruma Kanunu, Mera Kanunu, Orman Kanunu ve Toprak Koruma Kanunundaki bazı yasa maddelerinin rezerv yapı alanlarının değerlendirilmesinin önündeki engel olduğunu anlattı. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, 2013 yılında Belediye Meclisi tarafından onaylanan ve Bakanlık onayına gönderilen Kuzey İmar Planlarının da aynı kanunların ilgili yasaları öne sürülerek, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlattı. Ankara ziyaretinde tüm Bakanlıkların Gemlik’e özel yasa için ilçe halkından toplumsal uzlaşı ve konsensüs beklediğininin altını çizen Yılmaz, ilçenin durumunu özetleyen bir dilekçe ve altına destekleyici imzalarla Ankara nezdinde ilçeye özel yasa için girişimlerin hızlanacağını sözlerine ekledi.
Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Özden Çakır, Borsa olarak toplumsal uzlaşı metnini imzalayacaklarını söyledi. Gemlik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İsmail Beki ve Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Ergin Eroğlu’da Belediye Başkanı Refik Yılmaz’ı kutlayıp, teşekkür ederek Kentsel Dönüşümün önünü açacak ve ilçeyi deprem riskinden kurtaracak bu çalışmayı destekleyeceklerini açıkladılar. Türk Metal İş Sendikası Gemlik Şube Başkanı Kemal Durmaz, Kızılay Dernek Başkanı Gökhan Özler, Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen Gemlik Temsilcisi Halil Gemici ile Muhtarlar da imza metnine destek sözü verdiler. Gemlik Belediye Başkan Yardımcıları Vedat Büyükgölcigezli, Kadir Erol ve Ahmet Avcı’nın yanı sıra Kent konseyi Başkanı Mukaddes Serim ve Belediye Meclis üyelerinin de yer aldığı toplantıda Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilmek üzere hazırlanan metin imzaya açıldı. 70’e yakın STÖ temsilcisinin imzalarıyla destek verdiği kampanyanın halka yönelik olarak da açılacağı ifade edildi.
Gemlik’in Depremsel Risk ve Kentsel Dönüşümüne yönelik metin de, şu görüşlere yer verildi:
“Bursa İli Gemlik ilçemizin yerleşim alanlarının çoğunluğunun zemin yapısı itibariyle sıvılaşma potansiyeli yüksek balçıktan oluşması, binaların ise deniz kumundan yapılmış olması, yerleşim alanlarından geçen iki aktif fay hattı sebebiyle olası bir depremde can ve mal kaybına neden olacağı, yaklaşık 50 bin hemşerimizin büyük bir risk altında yaşadığı deprem uzmanı bilim adamları tarafından da endişe olarak dile getirilmektedir. 3573 Sayılı yasadaki sınırlamalar nedeniyle sağlam zeminli alanlarda yeni yerleşim yerleri planlanamamış, hali hazırda en acil ihtiyaç olan şehir mezarlığı dahi oluşturulamamıştır. Bu nedenle muhtemel bir depremin zararlarını en aza indirebilmek için sıvılaşma riski yüksek balçık zemindeki konutların sağlam zeminli alanlara taşınabilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 23 Mayıs 2013 tarih ve 2526 sayılı “Bakan Onayı” ile “REZERV YAPI ALANI” ilan edilen koordinatlı alanların yeni yerleşime açılması ve bunun için; 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun, 6831 sayılı Orman Kanunu, (Alanda Makilikler Bulunması Nedeniyle) ve 5403 Sayılı Arazi Kullanım kanunu gibi kanunlardaki sınırlamaların kaldırılması gerekmektedir. Bu alanlardaki hazine taşınmazlarından kamu idarelerine tahsisli olmayan taşınmazların tasarrufunun ve makilik alanların orman dışına çıkarılarak 6306 sayılı yasa kapsamında kentsel dönüşüm hizmetlerinde kullanılmak üzere Gemlik Belediyesine devri ve ilçemizin yeni yerleşimine imkan tanıyan özel bir kanun çıkarılması tüm ilçe halkı olarak acil beklentimizdir. Gereğini Saygılarımızla arz ve talep ederiz.”
İMZA KAMPANYASINA DESTEK ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR
İlçenin sağlam zeminli ve daha güvenli bölgelere taşınması için hazırlanan ve TBMM Meclis Başkanlığına sunulacak olan “Toplumsal Uzlaşı” metnini imzaya açan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz’a STK ve muhtarlardan destek çığ gibi büyüyor. Önceki gün 70’e yakın STK ile Atatepe Sosyal Tesislerinde bir araya gelen Refik Yılmaz’a GTSO, Ziraat Odası, Ticaret Borsası, Muhtarlar, Eğitim-Sen, Memur-Sen,Eğitim-Bir Sen, Türk Metal Sendikası,Kızılay ve THK gibi birçok STK’dan destek gelmişti. Daha sonra toplantıya katılamayan muhtar STK temsilcilerini bir kez daha Atatepe’de ağırlayan Refik Yılmaz, “Ankara’nın toplumsal uzlaşı ve konsensüs beklediğini” anlatarak, imzalı dilekçeyi TBMM Başkanlığına sunacaklarını vurguladı. Gemlik’te100’e yakın STK’dan destek alan Refik Yılmaz toplanan imzaları dün Ankara’ya götürdü.
0 yorum:
Yorum Gönder